6. Magyar Haikunap

A 6. Magyar Haikunapot 2019. április 13-án rendeztük meg a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban és a Nemzetek Házában. A megnyitón Vihar Judit és a Hopp Múzeum igazgatója, Fajcsák Györgyi mellett Takamizu Hidero konzul is beszédet mondott. A megnyitó után az eredményhirdetés következett: a beküldős versenyeknél haiku, haiga és haibun műfajokban lehetett nevezni. A haikupályázat témája ezúttal a macska volt, a nevezők pedig felnőtt, profi vagy diák kategóriában küldhették be egy-egy versüket a pályázatra. A felnőtt kategóriát Dr. Ujaczky Tibor nyerte a következő verssel:

Szőrgombóc ugrik,
Holdfény csillan szemében,
Szívem dorombol.

A profik között az első helyezést Bujákiné Pócsi Andrea nyerte:

titkos üzenet
tapétán karmok nyoma –
macskakaparás

A diákok között Fodróczky Ágnes került versével a dobogó legfelső fokára:

Éjjeli hiúz
most végleg becserkészett.
Rám néz, dorombol.

A délelőtti programokat a díszvendég, Bornai Tibor zenés előadása zárta, amelyen saját haikuit is előadta. A délutáni programok között az egyik legkedveltebb az Omoteszenke teaceremónia volt, amely egy haikuversennyel is egybe volt kötve. A teaceremónia ihlette versíráson Hervay Tamás érte el az első helyet haikuival:

Forró víz és fű
teaceremónia –
ízbimbó nyílik

Forró víz zubog
parázs duruzsol halkan –
benned szent csend ül.

Bambusz, öntött vas,
porrátört zöld fű habzik
hajló alázat.

A színpadi programok részeként ezután Vihar Judit tartott haigaversenyt, majd a ginko kukai keretében egy közös sétára invitálta az érdeklődőket, ami haikuírással zárult. A Nemzetek Házában eközben Tandori Dezső haikuiköltészetével lehetett megismerkedni Czifra Adrienn előadásában, ami után egy haikuverseny, végül pedig közös renkuírás következett. Az egész napos programok közt kipróbálható volt a karuta japán kártyajáték, Zopcsák Ferenc készített kalligráfiákat, és a gyakorlott haikusok a haiku kvíz kitöltésével adhattak számot a tudásukról nyereményekért cserébe. Aki pedig inkább csak nézelődni vágyott a kellemes tavaszi időben, elolvashatta a kiállított nyertes haikuverseket, megnézhette a haigákat, kóstolhatott szusit és japán italokat, és apró haikus ajándékaink közül is válogathatott.